Tämä kuva antoi aiheen Ylen haastatteluun ja jokavuotiseen joulukeskusteluun. Kommentoin asiaa vähän laajemmin kielenhuollon näkökulmasta Viikon sanassa. – Kiitokset kuvasta Annalle.
27.12.18
26.11.18
Paasista vai paadesta? Kas siinä pulma.
Koostuuko muistomerkki mustista paasista vai sittenkin vain mustasta paadesta? Harvinaiseen "paateen" kompastuu kokenutkin kirjoittaja. – Kiitos vinkistä Tiinalle.
3.11.18
Ratsiassa löytyi vain yksi halloween isolla, muut oikeaoppisesti pienellä
Kielipoliisin väsymätön työ juhlapyhien oikeinkirjoituksen hyväksi tuottaa tulosta. Etsinnässä löytyi vain yksi iso H, kaikki muut halloweenit oli kirjoitettu suosituksen mukaisesti pienellä alkukirjaimella. Mainiota.
21.10.18
"Blogi:n blogikirjoitus"
Outoa oikeinkirjoitusta Moodlessa. Käytä nyt tätä suomen kielen kurssilla: toistoa, turhia isoja kirjaimia ja käsittämättömiä kaksoispisteitä. Pänniihän tämä.
1.10.18
Kaalia vai "kaalta"?
Oululainen Kaleva-lehti on näemmä siirtynyt otsikoissa Oulun murteeseen ja pannut opiskelijat syömään "keräkaalta". Suosittelen kaalia.
Tunnustusta täytyy antaa kuitenkin sille, että kyse ei ole "loppukuussa rouskutetaan tätä" -tyyppisestä klikkiotsikosta.
Tunnustusta täytyy antaa kuitenkin sille, että kyse ei ole "loppukuussa rouskutetaan tätä" -tyyppisestä klikkiotsikosta.
22.9.18
Vielä kerran "Luku Startti"
Takana ovat ajat, jolloin kustantamoissa huollettiin kieltä. Viime viikolla hämmästelemäni suomen oppikirjan nimi on saanut seurakseen yhdysmerkittömät äänitteet ja opettajan oppaat. Jos nimenä käytetään tosiaan oudosti sanaliittoa, suosituksen mukainen kirjoitusasu olisi Luku Startti -äänite ja Luku Startti -opettajan opas (tai Luku Startti- opettajan opas).
19.9.18
Mainoskieltä suomen oppikirjassa?
Jopa nyt jotakin. Mainoskielen isot kirjaimet ja erikseen kirjoitetut yhdyssanat ovat levinneet suomen kielen oppikirjoihin. Oi aikoja, oi tapoja. – Kiitos Pirkolle vinkistä.
16.6.18
Yhdysmerkki Pirkka-tuotteiden uhkana
Maaliskuussa huomautin Pirkka-tuotteiden kirjoitusasusta. Sain viestinnältä ystävällisen vastauksen, jossa asia luvattiin korjata. Kävin nyt tarkistamassa käytännön, joka ei ollut muuttunut. Tätä osasin pelätä: brändinvartijoiden mielestä yhdysmerkki pilaa ruoan. Väärässä ovat.
3.5.18
Etsi kymmenen virhettä
Kuinka monta virhettä saa upotettua pieneen häiriöilmoitukseen? Nordealta on melko hyvä suoritus. – Kiitos Villelle vinkistä.
23.4.18
19.4.18
"Minun tuntemat possessiivisuffiksit" sai pikaisen korjauksen
Kaikille sattuu kömmähdyksiä. Hyvä käytäntö on korjata virheet, kun ne huomataan tai niistä huomautetaan. Yle toimi tänään kiitettävän nopeasti. Muutamat muutkin voisivat ottaa tästä oppia.
31.3.18
Suomen Keskusta vai Tampereen keskusta?
Amerkikkalainen palvelu selvittää, asuuko talossa republikaaneja vai demokraatteja. Leviääkö liikeidea Suomeenkin?
PS. Sitä paitsi 15 minuuttia Taysiin, ei "Tayssiin".
PS. Sitä paitsi 15 minuuttia Taysiin, ei "Tayssiin".
24.3.18
Jännän äärellä: Miten kirjoitetaan Pirkka-tuotteet?
Osui silmiin Pirkka-tuotteista kertova juttu ja tuoteperheen kirjoitusasu. Jos Pirkka-erisnimi määrittää kaaleja ja tomaatteja, kyse on yhdyssanasta ja tarvitaan yhdysmerkki. Pirkan jälkeen kaalit ja tomaatit kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, käytettiinpä yhdysmerkkiä tai ei.
Kommentoin asiaa ja sain asiakaspalvelulta ystävällisen vastauksen, jossa asia luvattiin korjata. Nyt odottelen kiinnostuneena, mitä sanovat K-ryhmän brändinvartijat. He todennäköisesti pelkäävät, että brändi kaatuu yhdysmerkkiin. Voimallinen merkki!
Kommentoin asiaa ja sain asiakaspalvelulta ystävällisen vastauksen, jossa asia luvattiin korjata. Nyt odottelen kiinnostuneena, mitä sanovat K-ryhmän brändinvartijat. He todennäköisesti pelkäävät, että brändi kaatuu yhdysmerkkiin. Voimallinen merkki!
28.2.18
Vitsi vanhenee nimessä nopeasti
Miten tämä nimi pitäisi lukea ja kirjoittaa? "Gr8-viihdekeilahalli, Grei(gh)t-viihdekeilahalli, Great (suom. upea) viihdekeilahalli"? Hyvä nimi on helppokäyttöinen ja ajaton – toisin kuin tämä tässä.
31.1.18
Tahdon Tuhdon, entä sinä?
Yritysnimet taipuvat yleensä yleisnimien tavoin. Yhä useammin juuri nimien taivutuksessa kuitenkin poiketaan suosituksista. Kumpaa sinä käyttäisit: Tuhton vai Tuhdon?
12.1.18
"Asian ajaja", aja kieliasiaa!
Asianajajapäivän epäasiallinen kirjoitusasu näkyy ikävästi tämän päivän uutiskuvissa. Kieliasianajajaa kaivattaisiin.